Korkovné: Kedy, komu a koľko sa platí?

Svadobné menu máte pripravené, jednotlivé chody do bodky premyslené a na rad prichádza nemenej dôležitá súčasť svadobnej hostiny – nápoje. Pre upresnenie, alkoholické nápoje. Tie častokrát ukroja zo svadobného rozpočtu oveľa väčšiu časť, ako ste si pôvodne naplánovali. Z toho dôvodu sa mnoho párov uchyľuje k možnosti konzumácie vlastného alkoholu. Jeho servírovanie však spôsobuje nejednu vrásku prevádzkovateľom podnikov. Keďže ich to ukracuje o nemalé zisky, vymysleli korkovné.

Čo je korkovné?

Zjednodušene ide o poplatok uhrádzaný prevádzkovateľovi podniku, v ktorom sa koná svadobná hostina, za servírovanie vlastného alkoholu. Do tejto situácie sa však nemusíte dostať len kvôli obmedzenému rozpočtu. Možno vám len nevyhovuje ponuka vín a destilátov, a chcete dať hosťom na výber niečo iné. Prípadne pochádzate z vinárskej rodiny, ktorá produkuje vlastné víno a radi by ste ho servírovali svadobným hosťom. Nie vždy je to teda len otázka peňazí.

Prečo sa platí?

Dôvody sú jednoduché. Práve konzumácia alkoholu predstavuje pre daný podnik alebo cateringovú spoločnosť hlavný zdroj príjmu zo svadby. Ak si teda prinesiete vami zakúpený alkohol, ktorý chcete servírovať hosťom, výrazne znížite prevádzkovateľovi zisk z celej akcie. Zároveň využívate personál, ktorý vám nápoje počas večera servíruje. Je teda pochopiteľné, že prevádzkovatelia požadujú určitú formu kompenzácie ušlého zisku v podobe korkovného. 

Podľa čoho sa počíta?

Korkovné rozhodne nepatrí k neznámym pojmom medzi majiteľmi gastro podnikov. Čo sa ale naprieč podnikmi líši, je čiastka, ktorú si každý z nich vypýta. Výsledná suma závisí od druhu alkoholu, ktorý sa bude podávať. Pri víne je spravidla korkovné „lacnejšie“ ako pri servírovaní tvrdého alkoholu.

Zatiaľ čo poplatok za servírovanie vín sa môže pohybovať od 6 eur vyššie (veľmi závisí od kvality vína a aj od cenovej hladiny daného podniku), za podávanie tvrdého alkoholu sa môže korkovné šplhať k sumám od 12 eur vyššie.

Zasadací poriadok je rovnako dôležitý ako dobré pivo!

Predtým, ako sa definitívne rozhodnete, urobte si podrobnú kalkuláciu. Ideálne, ak to urobíte spolu s prevádzkovateľom podniku, v ktorom sa bude konať svadobná hostina.

Ďalším dôležitým bodom by mala byť spoločná inventúra, počas ktorej si navzájom potvrdíte, koľko fliaš ste na svadbu pripravili a priviezli. Po svadbe urobíte opakovanú inventúru, na ktorej zistíte počet vypitých fliaš. Na základe výsledného množstva potom uhradíte prevádzkovateľovi korkovné.

V akom prípade sa korkovné vyplatí najviac?

Kladiete si otázku, či sa vôbec oplatí priniesť vlastný alkohol na svadbu, a či tak neušetríte len zopár drobných? Verte nám, vyplatí sa to najmä pri podávaní kvalitnejších druhov alkoholu. V prípade, ak sa chystáte svadobčanom dopriať prémiové rumy alebo naozaj kvalitnú whisky, rozdiel v cene môže byť markantný. Zatiaľ čo v reštauráciách si môžu za takýto typ alkoholu účtovať sumy od 7 eur vyššie, celú fľašu, ak budete mať šťastie, môžete kúpiť aj za menej ako polovicu.

Vzťahuje sa korkovné iba na alkohol?

Nestretávame sa s touto situáciou často, ale predsa len sa môže stať, že si podnik bude pýtať korkovné aj za občerstvenie. Najčastejšie nastáva táto situácia v prípade, ak si na svadbu prinášate vlastné dezerty a tzv. svadobné koláče. Tie si zväčša budúci manželia vyberajú nezávisle na občerstvení, ktoré pripravuje reštaurácia.

Zriedkavo sa môžete stretnúť s korkovným aj pri konzumácii vlastných nealkoholických nápojov. Dobre si to ale premyslite, v tomto prípade sa to takmer nikdy nevyplatí. Reštaurácie totiž obvykle majú práve na nealkoholických nápojoch najväčšie marže. Ak na tom budete aj napriek tomu trvať, zmierte sa s tým, že táto možnosť bude pre vás obzvlášť nevýhodná.